Assalammualaikum, hari ni hari ke 10 puasa,
Jiran aku hari tu ada share sambal totok petai. Selama ni kalau buat takde petai pun. Tapi kali ni try letak petai.
Fuh mengancam. Bau petai tu satu toilet ðŸ¤
Sambal totok ni orang cakap sambal terkenal orang jawa 🥰
Aku buat senang je simple.
Aku tak ada sukatan, aku main campak je.
Bawang tu kalau boleh lebih sikit sama dengan cili besar merah. Cili hijau / cili api tu buat rasa pedas2.
Ikut orang ye. Bawang besar tu aku letak 1 ulas sebab manis.
Belacan
Cili Merah Besar
Bawang Merah Besar 1
Bawang Merah Kecik
Cili hijau / cili api
Ikan bilis digoreng
Garam dan gula
Limau kasturi
Petai
Tumbuk semua nya. Kalau malas blender kasar tapi aku suka tumbuk.
Tumbuk semuanya, ikan bilis tumbuk last skali jangan bagi hancur sangat. Letak garam gula sikit ikut rasa, last skali Letak petai, perah air limau kasturi.
Aku letak 6 biji.
Selalu orang tak letak limau. Tapi aku suka basah2. So aku letak. Gaul2 makan dengan nasi panas and ayam goreng kfc. Auuuuu. Selamat berbuka kawan2 🥰