Social Media

HATI KACA

RESEPI FETTUCCINE SPICY CHICKEN BOLOGNESE

|


Fettuccine spicy chicken bolognese 2 orang makan bajet buat sendiri (rm 4.00) 
Letak parsley tau! Biar sedap sikit bau tu. Boleh buat buka nanti. Mak enon suka sangat! Takyah makan luar



Ayam potong dadu
Cili hijau & merah potong kecik2
Tomato potong dadu masuk awal sebab nak hancur
Bawang putih and merah potong dadu
Perasa sedap, garam sikit je.
Cili besar merah pun ada


Masak sampai setengah ayam masak. Letak cili kisar satu sudu


Tumis sampai merah sikit


Letak sos prego cendawan. Kamek guna kimball


Gaul sampai dah okay sikit letak air biar berkuah. Kalau pekat2 tak sdap.


Letak fettuccine yeayh. Kena rebus dulu pasta ni



Gaul! Lepas hidangkan kat pinggan letak parsley. 








RESEPI AYAM KICAP SANTAN

|

Cili kering potong2
Bawang kecik 
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Jintan manis, jintan putih (tumbuk)
kayu manis bunga lawang
Serai
Tumis dulu dah naik bau 
Baru letak ayam dengan kentang.
Ayam kamek tak suka goreng sebab kamek nak rasa ayam ori tu. Kena biar masak lama sikit


Letak kicap ikut suka nak pekat macam mana


Masukkan santan pekat


Gaul2 biarkan ayam kentang sampai empuk. Tak yah letak gula garam semua. Tak sempat nak amik gambar dah siap sbb dah azan tadi hahaha. Nnti cuba tau




RESEPI SIPUT SEDUT LEMAK CILI API

|

Siput sedut lemak cili api bersama rebung
Barang tumbuk
Cili merah cili hijau (sukahati)
3 bawang kecik
3 bawang putih
Halia ikut lah banyak mana
2 serai
Cara masak
Masukkan bahan tumbuk.
Tumis sat, lepas tu letak kunyit, letak santan dua kotak / santan perah.
Letak garam dan perasa. Biaq sat.
Kami tak suka rebung tapi mak ayah suka. So letak lah
Letak rebung dan siput. Siput tu kami rebus dulu sbb taknak amik masa yang banyak untuk masak siput ni. Nnti tak sedap lemak2. Jangan lupa letak daun kunyit bagi dia umpppph.

RESEPI KUIH CORNFLAKE MADU BERLEMAK

|
Mesti semua suka kan cornflake madu. Paling senang nak buat bila balik raya ni yang cepat habis. Cornflake madu berlemak. Hahaha modal buat murah dan kejap je pun buat. Ni wajib tau buat time raya. Tak penat pun! Tips nak sedap and chewy kena letak majerin lebih. Macam selalu dulu letak 4 sudu je. Now letak 5 atau 6 sebab bau dia sedap and rasa macam makan jagung hehe. Selamat mencuba
Madu biasa besar balang natade coco : RM 15
Marjerin : Rm 3++
Gula perang : rm 2+
Cornflake 1 kg : Rm 5++
Bahan hiasan : rm 6
1 KG cornflake boleh buat 150 ke atas cornflake.



Letak 5 sudu marjerin (saya suka lebihkan sebab nanti rasa lemak2 and chewy)


4 sudu perang halus


6 sudu madu (kita guna madu biasa je)


Kacau kacau sampai lah dia cair sebati


Dah berbuih kan ? Ni maknanya dah sebati. Jangan lama sangat sebab takut hangus. Kena jaga elok2 api kena slow


Letak cornflake. Kita letak 4 genggam. And kalau boleh ikut kaurang yang paling penting jangan sampai letak cornflake terlalu banyak sampai rasa madu semua hilang. Ikut rasa. Kita guna yang biasa je. Lagi sedap. Gaul sampai sebati. Make sure api slow time ni.


Gaul letak kat bekas lain. Nampak tak keemasan. Haa sebab madu lah. Lepas tu cepat2 letak dalam paper cup nnti sjuk melekat2

Letak dalam bekas. Letak lah apa nak untuk hiasan. Dan bakar selama 5 minit untuk dia terbentuk dengan rapi. Hasil nya tak keras tak tercabut gigi. Tapi chewy2 and lemak. Kenapa saya bakar sebab saya nak nampak kemas bila anak2 makan takde lah berterabut kalau jatuh pun still tercantum.
Suhu : 125 celcius
Masa : 5 minit