Uish sedap. memang tak tipu. pedas plak tu. kami ni hantu pedas. so ni memang terbaik lah. ni masakan Cina Muslim. jom tengok resepi.
Ayam diperap dulu dengan lada hitam 30 minit, kunyit, bawang putih.
lada hitam tak yah halus2 tumbuk. tak sedap.
Gorengkan. Separuh goreng. Kita tak suka goreng sampai masak sebab ika nak isi dia rasa lembut
Ni buat 4 sos
3 sudu kicap manis
5 sudu tiram
3 sudu sos tomato
3 sudu sos cili
3 sudu kicap manis
5 sudu tiram
3 sudu sos tomato
3 sudu sos cili
*sebenarnya tak kisah pun berapa sudu. asalkan sedap2 rasa
1 biji bawang besar
1 biji bawang merah potong dadu
7 biji cili merah dibelah dua
7 biji cili hijau dibelah dua
2 tangkai daun kari
1 biji bawang merah potong dadu
7 biji cili merah dibelah dua
7 biji cili hijau dibelah dua
2 tangkai daun kari
Tumiskan sampai naik bau. Ni ika guna minyak goreng tadi
Letak kan daun kari dan serbuk kari yang di bancuh jangan terlalu cair
Letak sos tadi
Masak sampai nampak mcm pekat. Letak ayam dan cili. Ika suka letak tiram lagi. Letak lah apape sos lagi biar rasa sebati. Biarkan dalam 20 minit biar sebati dengan rasa. Siap dah
Be First to Post Comment !
Post a Comment